Snoopy gaat de natuur in!

Wij vinden het belangrijk dat kinderen vaak buiten zijn. Door regelmatig een tijd in de natuur te zijn, worden kinderen zich meer bewust van hun omgeving, scherpen ze hun zintuigen en leren ze hun eigen mogelijkheden en grenzen kennen.

Door zand, planten, bomen, beestjes en andere dingen in de natuur te onderzoeken doen ze spelenderwijs uiteenlopende leerervaringen op en leren ze ook omgaan met de onvoorspelbaarheid van de natuur. In een natuurlijke omgeving leren kinderen respect te krijgen voor de natuur en raken ze gemotiveerd voor het beschermen van de natuur. Natuurbeleving draagt bij aan de ontwikkeling van alle ontwikkelingsgebieden.

Buiten zijn is heel gezond omdat het bijdraagt aan de lichamelijke en zintuiglijke ontwikkeling. Kinderen die vaak buiten spelen, ontwikkelen meer behendigheid en spieren. Ze krijgen buiten meer mogelijkheden om van alles te ruiken, bekijken, horen, zien en voelen. Daardoor hebben ze bijvoorbeeld minder kans op astmatische aandoeningen of een tekort aan vitamine D. Buiten spelen is tevens een belangrijk wapen tegen overgewicht.

Buiten zijn heeft positieve effecten op de verstandelijke ontwikkeling. Spelen zorgt ervoor dat je problemen leert op te lossen, dat je logisch leert denken en dat je de taken en betekenis van de natuur leert inschatten. Dat geeft weer een gunstige invloed op schoolprestaties.

Buiten zijn draagt bij aan de sociale ontwikkeling van het kind en aan de ontwikkeling van de persoonlijkheid (emotionele ontwikkeling). De zelfwerkzaamheid wordt groter en de sociale competentie verbetert. Het kan een goede afleiding of uitlaatklep zijn voor opgekropte energie.

Op woensdag 3 maart hebben de kinderen van BSO Leimuiden de workshop ‘Natuur in de buurt ’ gehad. Natuur in de buurt is één van de natuurworkshops die Rhea heeft ontwikkeld voor de Naschoolse activiteiten van het IKC de Lei. Aan de hand van de rode schatkist vol mooie natuurspullen vertelt ze over dingen die je kan vinden in de natuur. En de kinderen leren ook over verschillende dierensporen die je ziet als je goed kijkt. In de buitenlucht zoeken de kinderen in de buurt zelf naar sporen. En de mooie dingen die ze vinden mogen ze mee naar huis nemen om in hun eigen schatkistje te bewaren. Het was een heel leuke middag!