Heropening BSO

BSO’s weer open: “Eindelijk terug naar normaal!”

Vanaf maandag 19 april mogen de buitenschoolse opvanglocaties weer volledig open. Dat heeft het kabinet in de persconferentie op dinsdag 13 april bekend gemaakt. Ook bij Kinderopvang Snoopy zullen aanstaande maandag weer álle BSO’s de deuren openen.

Voor ouders betekent dit dat er nu echt een einde is gekomen aan het hectische gepuzzel om de gezinsbalans te bewaren: thuiswerken, online les, sport en vrije tijd. Een hele klus!

Blij

“Eindelijk terug naar normaal!”, verzuchtte een moeder vanmorgen bij een van onze locaties . “We moesten nu allebei volledig thuis gaan werken, zodat er altijd iemand thuis was. Met 2 op de basisschool en 1 op het kinderdagverblijf moesten we alle zeilen bijzetten. Helemaal omdat onze ouders in het Noorden van het land wonen.” Ze is blij dat de BSO maandag weer open gaat: “Voor de kinderen is het ook fijn dat

ze niet elke dag meer thuis hoeven te zitten en weer lekker met vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen. Zij keken er naar uit dat de BSO weer open ging. En wij ook!”

Spelenderwijs

Ook onze BSO-medewerkers staan te trappelen om weer te beginnen. “We kijken er reikhalzend naar uit om iedereen maandag weer te kunnen zien”, vertelt een medewerker van BSO de Lei. “Een van de mooiste dingen van pedagogisch medewerker zijn is dat je echt bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Hun talenten en sociale vaardigheden, maar ook aan bijvoorbeeld het zelfvertrouwen. En bij de BSO gaat dat ook nog heel spelenderwijs. Lekker samen sporten en creatief bezig zijn, daar leren ze ondertussen zóveel van!”

Aanvullende Coronamaatregelen voor een veilige opening

Kinderen spelen een beperkte rol in de verspreiding van het virus. Toch is de situatie in Nederland nog steeds zorgelijk. Daarom heeft het RIVM een plan ontwikkeld met voorstellen hoe kinderopvangorganisaties en scholen de verspreidingsrisico’s nog verder kunnen inperken. Om naast de dagopvang en de basisscholen ook de buitenschoolse opvang veilig open te laten gaan, zijn al aanvullende maatregelen genomen.

  • Voor de BSO zullen dezelfde regels gelden als voor de basisscholen. Bij een besmetting moet een hele groep in quarantaine. Leerlingen hoeven niet op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven, pedagogisch medewerkers moeten wel die afstand bewaren tot kinderen.
  • Pedagogisch medewerkers krijgen voorrang bij het testen op Covid-19 en de handreiking neusverkouden kinderen van het RIVM is gewijzigd (het snotneuzenbeleid, waarbij kinderen van 4-12 jaar met neusverkoudheidsklachten niet naar school of opvang mogen).
  • Verder draagt het beperken van de contacten tussen groepen kinderen eraan bij dat als er een positief getest kind of medewerker is op de locatie, niet de gehele locatie in quarantaine hoeft als gevolg van het bron- en contactonderzoek. door!